Tuesday, April 7, 2015

Persediaan Makanan Pertama Untuk Bayi 6 Bulan

Assalamualaikum.

8 April 2015 ni genap anak bujang Zahida, Razeeq Zaim ni 6 bulan. Fuh sekejap gila rasa masa berlalu. Apsal anak aku dah besar! :') Alhamdulillah dapat menyusukan dia dengan susu badan secara eksklusif. Alhamdulillah. Harap dapat terus menyusukan dia sehingga 2 tahun. Amin. Rasa sedih la sebab dia dah nak start makan kan. Nanti mesti dia dah kurang menyusu. Sekarang ni pun susah betul nak bagi dia susu. Ligat bebeno. Pusing sana sini. Melesar je dia. 

Razeeq Zaim at 5m21d old :)


Zahida dah buat jadual dah untuk makanan Zaim ni. Banyak refer kat blog mommies dan jugak group Facebook  'My baby homemade solidfood'. Thanks sebab banyak sangat membantu.

Siapa nak file ni boleh email ye. Nanti I send. Uol boleh customise sendiri :)


Secara kasarnya. Dekat jadual ni lah apa yang Zaim akan makan untuk masuk umur dia 6 bulan nanti. Ada juga mommies yang dah start bagi bubur nasi kisar halus plain pada usia 6 bulan mengikut nasihat PAED. Tapi bubur plain tu Zahida plan untuk bagi bila Zaim dah masuk 7 bulan nanti. Sekarang biar dia makan buah dan sayur dulu :)
Korang boleh mempelbagaikan makanan dia. Boleh refer pada gambar dibawah ni ye untuk makanan apa yang sesuai dengan bayi mengikut umur dia.





Selalu untuk amalkan 4-days-rule pada setiap makanan yang kita nak bagi kat bayi kita. untuk tengok kesesuaian bayi terhadap makanan tu ye. Kalau terjadi sebarang alahan dalam tempoh masa tu, kita alert la sikit kan dengan makanan apa yang bayi kita tak sesuai.

Ok setakat ni je dulu ye. Nanti bila Zaim dah start makan, Zahida share pulak tentang cara penyediaan, simpanan dan lain-lain. Nervous nye anak ummi dah jadi big boy! :D

10 comments:

  1. salam sis..saya nak file jadual pemakanan baby boleh?
    email: awienchan@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Salam sis..boleh emel kat sy jadual pemakanan bayi. Tq so much.
    Email : eneysuria7@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. assalam.sisi..sy naknjuga jadual pemakanan baby tu boleh?email: mjaishahmohd@gmail.com

    ReplyDelete
  4. sis..bleh mnta jadual pemakanan tu.. twinklelittlestar87@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Hi sis bole email template to pja118@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Hi sis bole email template to pja118@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Salam sis. Sy pun nak jadual tu boleh. Pm @ email sy ricabintisamsul@yahoo.com. TIA ❤️

    ReplyDelete
  8. salam sis, saya nak jadual pemakanan baby tu boleh? email kepada balqishaini1990@gmail.com
    tq sis..

    ReplyDelete
  9. sis..nk jadual ni jugal
    nurul.roslan@spsetia.com.my
    tqvm :)

    ReplyDelete
  10. nak juga.. email me puteri.awam@gmail.com

    ReplyDelete