Thursday, June 11, 2020

Resepi Asam Pedas Tetel Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum.

Musim-musim raya ni terbanyak pula beli daging. Awal raya haritu buat dah asam pedas daging tetel ni, lepas tu husband suruh buat lagi sebab sedap. Hikhik. 1st time buat, tak sangka jadi... Yang buat sedap tu sebab ada rasa pedas, masam dan berlemak. Makan dengan ikan masin belanak, Allah sedap betul. (puji diri sendiri)





RESEPI ASAM PEDAS TETEL 


1 kg daging tetel (rebus sampai lembut anggaran sejam setengah)

Bahan Kisar
Bawang Besar 1 biji *
Bawang putih 3 biji *
Belacan 1 inci *
Halia 1 inci * 
Buah keras 2 biji *
Serbuk lada hitam 1 sudu kecil *

Lain-Lain
Cili Kisar - 2 senduk
Serai 2 batang diketuk
Daun limau purut - beberapa ulas
Asam Jawa - agak2 masam
Tomato 1 biji belah 8
Air rebusan daging - 1 cawan
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara

1) Rebus daging tetel hingga empuk. Anggaran 1 hinga 1 jam setengah. Tips untuk daging lembut, time air panas menggelegak tu terus masukkan ais batu.

2) Masukkan minyak dalam 1 senduk, tumis bahan blend, cili kisar dan serai. Masak hingga pecah minyak. Masukkan garam, serbuk perasa dan air asam jawa. Masukkan juga daun limau purut tomato

3) Masukkan daging yang dah direbus dengan air rebusan daging. Masak sampai menggelegak. Kalau nak cair lagi boleh tambah air.

Mudahkan.


No comments:

Post a Comment